Obłaczkowo 124
62-300 Września
tel.: 61 436 61 29,
ikona
Start  |   Kontakt

Ziemniaki sadzeniaki

LORD

Grupa wczesności:bardzo wczesne

Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny:A - sałatkowy (11,8% skrobi)
- Smak:7,0
- Szczególnie polecany do:sałatek, zapiekanek, zup, gotowania na parze i w wodzie
- Zalecany do:przetwórstwa na mrożonki, kostkę i do pakowania bulw surowych obranych.
Barwa miąższu:jasnożółta
Kształt:okrągłoowalny
Głębokość oczek:6,8
Wschody:równomierne, bardzo intensywne
Trwałość przechowalnicza:8,0 - bardzo dobra
Potencjał plonowania:53,3 t/ha (według COBORU)

Hodowla: Hodowla Ziemniaka Zamarte

Wymagania glebowe i nawozowe :

Lord ma małe wymagania glebowe i wodne. Odporny na stres związany z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Wymagania nawozowe – niskie

Charakterystyka:

Lord jest odmianą uniwersalną nadającą się do uprawy pod przykryciami na bardzo wczesny zbiór jak i plon główny po uzyskaniu pełnej dojrzałości fizjologicznej. Zachowuje walory smakowe do późnej wiosny.


DENAR

Grupa wczesności:bardzo wczesne
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny:AB - sałatkowy (11,7% skrobi)
- Ocena smaku:7,3
- Szczególnie polacana do:sałatek, gotowania na parze i w wodzie.
Barwa miąższu:jasnożółta
Kształt:okrągłoowalny
Głębokość oczek:6,9 - płytkie
Wschody:równomierne, bardzo intensywne
Trwałość przechowalnicza:7,5 - badzo dobra
Potencjał plonowania:57,2 t/ha (według COBORU)

Hodowla: Hodowla Ziemniaka Zamarte

Wymagania glebowe i nawozowe:

Denar ma niskie wymagania glebowe i wodne. Jest odmianą gleb lekkich i bardzo lekkich.
Odporny na stres związany z ekstremalnymi warunkami klimatycznymi.
Wymagania nawozowe – niskie.

Charakterystyka:

Denar jest odmiana uniwersalną nadającą do uprawy pod przykryciami na bardzo wczesny zbiór, jak i plon główny po uzyskaniu pełnej dojrzałości fizjologicznej.
Uhonorowany złotym medalem na wystawie Polagra 2003. Nadajacy sie do uprawy w gospodarstwach ekologicznych.


 

GWIAZDA

Grupa wczesności:wczesna
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny: B - ogólnoużytkowy (11,4% skrobi)
- Smak: 7,0
- Szczególnie polecana do: gotowania na parze i w wodzie, do zapiekania w folii.
Barwa miąższu:żółta
Kształt:okrągłoowalny
Głębokość oczek:7,0 - płytkie
Wschody:równomierne i bardzo intensywne
Trwałość przechowalnicza:8,0 - bardzo dobra
Potencjał plonowania:53,6 t/ha (według COBORU)

Hodowla: Hodowla Ziemniaka Zamarte

Wymagania glebowe i nawozowe:

Gwiazda ma średnie wymagania glebowe. Reaguje pozytywnie na glebę w dobrej kulturze rolnej. Ma umiarkowane zapotrzebowanie na wodę, dobrze znosi stres związany z suszą. Wymagania nawozowe – średnie.

Charakterystyka:

Gwiazda zaliczana jest grupy wczesnej, charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem w początkowym okresie wegetacji. Cechą wyróżniającą odmianę jest tworzenie bardzo wyrównanych bulw - zbiór praktycznie w 100% należy do plonu handlowego. Gwiazda wyróżnia się podczas przechowywania - pobudza się powoli, dzięki temu nie traci wody, a jednocześnie utrzymuje wysokie walory smakowe do późnej wiosny i nie przejawia tendencji do gnicia.


LILLY

Grupa wczesności: wczesna
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny: B - ogólnoużytkowy (12,7% skrobi)
Barwa miąższu: żółta
Kształt: okrągłoowalne
Głębokość oczek: płytkie
Trwałość przechowalnicza:8,0 - bardzo dobra
Hodowla: Solana Polska

Charakterystyka:

Bulwy okrągło-owalne o płytkich oczkach, niezwykle gładkiej żółtej skórce i intensywnie żółtym miąższu. Odmianę charakteryzuje bardzo wysoki udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana wysoko odporna na parcha, zarazę ziemniaka, alternariozę, a także na wady miąższu, takie jak pustowatość i rdzawą plamistość.


TAJFUN

Grupa wczesności:średnio wczesna
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny: B-BC - mączysty (16,9% skrobi)
Barwa miąższu: żółta
Kształt: owalne, duże o regularnym kształcie
Głębokość oczek: płytkie
Hodowla: Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka 

Wymagania glebowe:

Niskie wymagania glebowe i wodne. Odmiana tolerancyjna na suszę.

Charakterystyka:

Wysokie walory smakowe. Bardzo wysoki plon handlowy (52,5t/ha). Średnia wrażliwość na metrybuzynę. Przydatna do przetwórstwa i konfekcji.

 


JUREK

Grupa wczesności: średnio wczesne
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny: B (11,7% skrobi)
Barwa miąższu: żółta
Kształt:okrągłoowalny
Głębokość oczek:
7,8 - bardzo płytkie 
Trwałość przechowalnicza:8,5 - badzo dobra
Potencjał plonowania:55,4
 t/ha (według COBORU) 

Hodowla: Hodowla Ziemniaka Zamarte

Wymagania glebowe i nawozowe:

Wymagania nawozowe średnie. Wymagania glebowe niskie do średnich.

Charakterystyka:

Jurek jest odmianą tworzącą duże, jednorodnie wyglądające bulwy bez deformacji o bardzo dobrym smaku. Przydatny do uprawy nawet na słabych i suchych stanowiskach z uwagi na naturalną tendencję do tworzenia grubych bulw co gwarantuje nawet w suchym roku plon zadowalający plon handlowy.


SATINA

Grupa wczesności: średnio wczesne
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny: B - ogólnoużytkowy (12,8% skrobi)
- Smak: 7,5
Trwałość przechowalnicza:7,0 - bardzo dobra 
Potencjał plonowania:57 t/ha (według COBORU) 

Wymagania glebowe i nawozowe:

Odmiana zalecana jest do uprawy na terenie całego kraju. Wymagania wodne i glebowe są od średnich do dużych.

Charakterystyka:

Bulwy tej odmiany są bardzo duże, owalne, oczka mają płytko osadzone. Miąższ bulw jest żółtego koloru, a skórka jest gładka. Miąższ w bulwach nie ciemnieje po ugotowaniu, jak i w stanie surowym. Bulwy bardzo dobrze się przechowuje i są odporne na uszkodzenia mechaniczne.

 


VINETA

Grupa wczesności: wczesna
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny: B/AB - ogólnoużytkowy/sałatkowy (13,3% skrobi)
Barwa miąższu: żółta
Kształt: okrąłoowalne, duże 
Trwałość przechowalnicza:9,0 - bardzo dobra

Hodowla: Europlant

Wymagania glebowe:

Vineta wymaga gleb średnich, jak i średniego zapotrzebowania na wodę. Nadaje sie równiez do uprawy na gleby lekkie, ale utrzymane w dobrej kulturze rolnej. Odporna jest na stres zwiazany z suszą. 

Charakterystyka:

Posiada wysokie wartości odżywcze. Nie wymaga dużego zapotrzebowania na wodę. Odmiana nadaje się bardzo dobrze do długiego przechowywania i mrożenia.

 


QUEEN ANNE

Grupa wczesności: wczesna
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny: B – ogólnoużytkowy (12,5% skrobi)
Barwa miąższu: żółta
Kształt: owalne o bardzo gładkiej, jasnożółtej skórce
Głębokość oczek: płytkie
Hodowla: Solana Polska

Wymagania glebowe: średnie do niskich

Charakterystyka:

Odmiana świetnie się przechowuje zachowując jednocześnie wybitne walory smakowe. Odznacza się wysoką odpornością na parcha, a także na infekcje wirusowe, rizoktoniozę, plamistość miąższu i choroby grzybowe. 

 

Źródło: https://www.europlant.biz/pl/lista-odmian/
http://www.zamarte.com/ziemniaki_sadzeniaki
https://www.solanapolska.pl/odmiany/srednio-wczesne/

 

Użytkowanie strony WWW oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityka Prywatności Cookies